dinsdag 22 december 2015

Verlangen

Ik sluit mijn ogen. ‘Verlangen’ is het thema van de christelijke bloghop van december. Verlangen in december. Dat kan van alles zijn, maar in alles wat het kan zijn is zij een dochter van de liefde. Ze is de dochter van hoop en liefde, ze is de zus van geloof, waarmee ze uitermate goed is bevriend. Ze is de melodie van de toekomst waar we naar uitzien, de toekomst die we wensen. Deze column zal gaan over haar en ik zal haar in al mijn gebrek nooit genoeg kunnen doen. Net zoals mij woorden voor de liefde, Gods liefde, altijd tekort zullen schieten, kan ik zelfs haar nakomeling nooit goed genoeg beschrijven. Maar ik kan één ding vooraf zeggen: Verlangen is een prachtkind, niet te verwarren met wellust of begeerte, want zij komen van een compleet andere bron dan de liefde. Hoe zij van haar verschillen? Ik hoop en bid dat de volgende tekst dat voldoende duidelijk zal maken voor u, geliefde lezer. Mag ze nu al groeien in uw hart. Al is het maar voor het lezen van haar verdere beschrijving.
            Het is Liefde waaruit verlangen ontspringt, zonder haar kon ze niet bestaan, daarom kan haar bestaan Liefde alleen eer aan doen, ze schiet wortel in harten van mensen, ieder mens dat Liefde kent, al is het maar een beetje. Ze schiet wortel zover als mensen haar moeder toelaten en zo diep als ze wortel schiet, zo hoog rijst ze op om de zucht van Liefde vanuit het mensenhart naar het verstand te brengen. Ze laat ons toe betekenis te geven aan liefde, aan Liefde. Ze laat ons verwonderen, verbazen, huiveren, huilen, glimlachen, lachen, opspringen van vreugde. Ze neemt ons mee naar hoop, lacht het geloof toe, al is zijn aanwezigheid slechts klein in ons hart.
            Altijd laat ze ons zien wat goed is. Wat beter zou zijn. Ze leidt ons rond in tuinen van Liefde, van wat het ooit was, van wat het kan zijn. Hoop is als de wind door haar haren, Liefde als de kleur in haar leven. Ze bestaat niet om mensenharten te breken. Ze is er om die te verzorgen, te laten groeien, zacht te maken voor de harten en levens van andere mensen.
            Haar lieveling is vrede, haar kind heet besef. Ze bidt onophoudelijk voor universele vrede en blijdschap. Ze helpt onze ogen openen voor nieuw leven. Beter leven. Voor datgeen dat meer dan leven is. Ze opent onze ogen steeds weer opnieuw, voor haar moeder. Voor liefde. Voor Liefde.


“Ere zij God in de hoogste hemelen en vrede op aarde,
in de mensen een welbehagen!”

Gezang van Verlangen

Deze post dient mede als inzending voor de christelijke Bloghop van december 2015. De webhost van de bloghop van deze maand vind je hier.

4 opmerkingen: